Clubreglement
Basket Peer vzw is een sportvereniging. Ons eerste doel is om kinderen, jongeren en volwassenen te leren basketten, te kunnen laten basketten en plezier te laten beleven aan de sport.
Via duidelijke informatie en afspraken willen we dit op een zo goed mogelijke manier doen lukken.
Trainingen
- Zorg ervoor dat je steeds op tijd op de training bent. Om de trainingstijd optimaal te benutten verwacht de coach dat de spelers op het startuur van de training volledig in sportoutfit op het plein staan.
- Het is belangrijk om op elke training aanwezig te zijn. Enkel om bepaalde redenen kan een training gemist worden: ziektes, blessures, familiale omstandigheden, …
- Het is verplicht om de coach persoonlijk te verwittigen als een speler niet aanwezig kan zijn op de training.
- Elke speler traint met een inzet van 100%, dit om op wedstrijdniveau te trainen.
- Er mag al eens gelachen worden tijdens de training (basket is nog steeds je hobby) maar je moet daarna weer geconcentreerd kunnen verder trainen.
- De coach legt uit, de spelers trainen.
- Indien een speler wil mee trainen bij een andere club (om welke reden dan ook), kan dit enkel na voorafgaande schriftelijke toestemming van coach of bestuur.
Wedstrijden
Vòòr je de eerste wedstrijd van het seizoen kan spelen, moeten een aantal zaken zeker in orde zijn: het lidgeld dient betaald te zijn, jouw medische kaart moet in orde zijn en je moet aangesloten zijn bij Basketbal Vlaanderen. Klik hier voor meer informatie
- Spelers die niet aan een wedstrijd kunnen meedoen, moeten dit op voorhand aan de coach meedelen, ten laatste op de training die voorafgaat aan de wedstrijd (met uitzondering van ziekte).
- Basketbal is een ploegsport, jouw team rekent op jouw aanwezigheid bij de wedstrijden en trainingen.
- We blijven steeds sportief, ook na de wedstrijden. Agressief of uitdagend gedrag t.o.v. tegenstanders, scheidsrechters of supporters is steeds uit den boze en zal worden gesanctioneerd.
- Tijdens de rust worden er geen frisdranken en snoepgoed genuttigd door de spelers.
- Spelers komen tijdens de rust niet in de kantine.
- Na de wedstrijd geef je zowel de tegenstander als de scheidsrechters een hand.
- Er is een beurtrol voor de ouders om de wedstrijdtenues te wassen. De volgorde hiervoor zal door de ploegverantwoordelijke worden opgesteld en meegedeeld.
- Daarnaast zijn er vanaf de U10 ouders nodig die assisteren aan de wedstrijdtafel. Ook hiervoor zal er een beurtrol door de ploegverantwoordelijke worden meegedeeld. Geen ouder aan de wedstrijdtafel = geen wedstrijd.
- Om de ploegsfeer te bevorderen vinden we het belangrijk dat de spelers na het douchen nog even samen zitten. Daarom zal een beurtrol worden meegedeeld door de ploegverantwoordelijke om een kleine versnapering te voorzien (sandwich, cake, wafel, fruit,...) voor de spelers na de wedstrijd, niet tijdens de rust. De ouder/speler die verantwoordelijk is voor de versnapering, zorgt ook steeds dat de spelerstafel netjes wordt achtergelaten, zowel bij thuis- als uitwedstrijden. Bij thuiswedstrijden krijgen de jeugdspelers ook een drankje aangeboden door de club.
Kantine
- Op wedstrijddagen is onze kantine geopend en de inkomsten helpen om het lidgeld voor jullie kind(eren) zo laag mogelijk te houden.
- We rekenen op de ouders om te helpen in de kantine. Er wordt een beurtrol per ploeg opgesteld, die de kantine een volledige dag komt helpen bemannen. Onze club is hard gegroeid, er zijn verschillende ploegen bijgekomen en daardoor hoeft elke ploeg maar 1à 2 dagen te helpen. De ploeg is verantwoordelijk voor het "werkschema" van die dag: kies je 2-3 personen die de hele dag komen of verdeel je de uren gelijkmatig onder de ouders, dat kiezen jullie zelf.
Algemene afspraken
- Jongens en meisjes met lange haren maken een staart of dragen een haarband tijdens trainingen en wedstrijden.
- Je draagt gepaste kledij en schoeisel, geen juwelen tijdens trainingen en wedstrijden, dit om veiligheidsredenen.
- Pestgedrag wordt niet getolereerd.
- Je hebt respect voor iedereen. We supporteren voor Peer en niet tegen een andere ploeg.
- We hebben respect voor het materiaal en de sporthal.
- Alle spelers helpen opruimen na een wedstrijd of training.
- Er wordt niet gegeten in de sporthal.
- Kleedkamers, thuis of op verplaatsing, worden proper achtergelaten. De speler (ouder) verantwoordelijk voor de was, kijkt de kleedkamer na.
- Douchen na de wedstrijd wordt sterk aangeraden. Dit is niet enkel goed voor de hygiëne, maar komt ook de ploegsfeer ten goede. Vanaf U12 zijn er geen ouders meer nodig/toegestaan in de kleedkamer. Eventuele hulp kan ook in de gang, dit om de zelfstandigheid van uw zoon/dochter te bevorderen.
- Het is ten strengste verboden te fotograferen of te filmen tijdens het douchen of in de kleedkamers. Bij overtredingen wordt streng gesanctioneerd.
- Brutaliteit en ongehoorzaamheid t.o.v. de coaches wordt gesanctioneerd door een schorsing van trainingen en/of wedstrijden. De tijdsduur van deze schorsing wordt bepaald naargelang de ernst van het gedrag!
- Basketbal is een ploegsport. Moedig elkaar aan en help elkaar.
- Tijdens de trainingen en wedstrijden zitten ouders in de tribune en niet naast het plein.
- Spelers luisteren tijdens de wedstrijd naar hun coach. Ouders zijn er om positief te supporteren en aan te moedigen.
- Indien een speler geselecteerd wordt om in een hogere leeftijdscategorie/andere ploeg te spelen, is dit steeds een beslissing van de trainer en de jeugdcoördinator.
- Indien een speler/coach/medewerker/ouder/supporter/... een boete oploopt bij de bond, wordt dit door hem/haar zelf betaald. De club komt hier niet in tussen tenzij de Raad van Bestuur, na een concrete vraag van de speler of de ouders en na de argumenten te hebben gehoord, er anders over beslist.
- Aan het begin van ieder seizoen (dit moet in orde zijn voor de eerste officiële wedstrijd) moet de identiteitskaart van de spelers ingescand, alsook het medisch attest moet door de huisarts ingevuld worden. Spelers jonger dan 18 jaar moeten bij het inscannen van hun identiteitskaart vergezeld zijn van één van hun ouders, omdat zij op hetzelfde moment ook hun pas moeten laten scannen omwille van de privacy wetgeving. Let op: dit geldt niet voor spelers met een buitenlands paspoort. Zij moeten hun paspoort altijd bijhebben.
- Schade welke voortkomt uit vandalisme, vernielingen, diefstal, … worden door de dader (of zijn/haar wettelijke vertegenwoordigers) gedragen. De club komt niet in de kosten tussen. De club kan tevens bijkomende sportieve sancties opleggen.
- Bij blessures opgelopen tijdens trainingen/wedstrijden dient de verzekeringsaangifte binnen de 48u bij het bestuur ingediend te worden. Dit mag op papier of digitaal.
Inbreuken tegen het clubreglement worden passend gesanctioneerd, afhankelijk van de soort inbreuk.
Wanneer je jouw lidgeld (of dat van jouw kinderen) betaalt, gaan we er van uit dat je dit reglement (en onze privacy verklaring) gelezen hebt en dat je met beide akkoord gaat.